Συντήρηση αυτοκινήτου DIY – Τι να ελέγξετε και πότε

Όλοι οι κάτοχοι αυτοκινήτου πρέπει να έχουν ρουτίνα συντήρησης αυτοκινήτου. Το να διατηρείτε το αυτοκίνητό σας σε καλή κατάσταση και να κάνετε μερικές τακτικές εργασίες ρουτίνας μπορεί να σας βοηθήσει να παρατείνετε τη ζωή του αυτοκινήτου σας, να μειώσετε τη φθορά και να σας βοηθήσει να αποφύγετε δαπανηρές βλάβες. Πολλές εργασίες όπως η αλλαγή λαδιού είναι σχετικά απλές, αλλά απαιτούν λίγο εξοπλισμό και λίγο χρόνο. Εάν δεν έχετε τεχνικό μυαλό ή απλά μισείτε να κάνετε τέτοια πράγματα τότε μία φορά το χρόνο θα πρέπει να μεταφέρετε το αυτοκίνητό σας σε έναν μηχανικό για να λάβετε ετήσια υπηρεσία – μπορούν να αλλάξουν το φίλτρο λαδιού και λαδιού και τα μπουζί και να ρυθμίσουν ξανά τη ζώνη χρονισμού και μερικά άλλα κομμάτια. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε απλά να αγνοήσετε το αυτοκίνητό σας για το υπόλοιπο του έτους.

Μου αρέσει να αναλύω τις εργασίες που κάνω σε εβδομαδιαία, τριμηνιαία, εξαμηνιαία και ετήσια. Έχω εκτυπώσει λίγο πρόγραμμα και έβαλα στο ψυγείο μου και απλώς σημειώνω καθώς πηγαίνω. Βοηθάει γιατί δεν χρειάζεται να σκεφτώ πολύ πότε έλεγξα τα μπουζί (για παράδειγμα) αν το έχω γράψει. Η παρακολούθηση ενός προγράμματος συντήρησης δεν χρειάζεται να πάρει πολύ χρόνο – συνήθως το κάνω πρώτο το πρωί της Κυριακής και δεν διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά.

Εβδομαδιαίος
Ο εβδομαδιαίος έλεγχος του αυτοκινήτου μου περιλαμβάνει συνήθως μια γρήγορη οπτική επιθεώρηση των ελαστικών για να βεβαιωθώ ότι όλα φαίνονται ΟΚ – χωρίς έξαρση ή ξαφνική απώλεια αέρα που θα μπορούσε να υποδηλώσει πρόβλημα με το εσωτερικό των ελαστικών. Βεβαιώνω επίσης ότι καμία από τις εργασίες αμαξώματος δεν έχει χαλαρώσει και ότι δεν υπάρχουν τσιπ στο παρμπρίζ. Τότε θα ελέγξω όλα τα φώτα – εμπρός, πίσω, φώτα ομίχλης, ενδείξεις, φώτα θραύσης και όπισθεν. Μερικές φορές βοηθάει κάποιος να τρέχει μέσα από τα διάφορα φώτα του αυτοκινήτου να τα ανάβει και να σβήνει για εσάς, ώστε να μπορείτε να περπατήσετε γύρω από το αυτοκίνητο και να τα ελέγξετε, αλλά αν δεν το κάνετε, η στάθμευση του αυτοκινήτου σας κοντά σε έναν τοίχο σε άλλο αυτοκίνητο μπορεί να σας δώσει μια εύχρηστη ανακλαστική επιφάνεια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε τα φώτα σας.

Τριμηνιαίος
Ελέγνω και γεμίζω το λάδι μου και βεβαιώνω ότι υπάρχει αρκετό υγρό στο ψυγείο και αρκετό οξύ μπαταρίας στη μπαταρία. Ελέγξτε επίσης τη στάθμη υγρού φρένων και το υγρό υδραυλικού τιμονιού. Θυμηθείτε να κάνετε αυτούς τους ελέγχους όταν ο κινητήρας είναι κρύος, ώστε να μην καίτε τον εαυτό σας … και μην ανοίγετε ποτέ το καπάκι του ψυγείου σας με έναν ζεστό κινητήρα – υπάρχει μια τεράστια αύξηση πίεσης όταν το υγρό του ψυγείου τρέχει γύρω από το σύστημα και μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνο. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το υγρό υαλοκαθαριστήρα παρμπρίζ είναι γεμάτο και ότι οι υαλοκαθαριστήρες είναι καλά συνδεδεμένοι και οι αντλίες υγρού υαλοκαθαριστήρα λειτουργούν. Στη συνέχεια, θα ελέγξω την πίεση των ελαστικών μου με ένα μανόμετρο – δεν χρειάζεται να πάτε σε ένα πρατήριο καυσίμων για αυτό, απλώς αγοράστε έναν μικρό μετρητή πίεσης ελαστικών – δεν είναι ακριβό – και το φυλάσσετε στο διαμέρισμα των γαντιών.

Εξάμηνος
Είναι η κατάλληλη στιγμή για να ελέγξετε φυσικά το βάθος πέλματος του ελαστικού με μετρητή βάθους πέλματος. Ελέγξτε τη φθορά του πέλματός σας – εάν δεν είναι ακόμη και τότε μπορεί να έχετε πρόβλημα ευθυγράμμισης τροχού. Ρίξτε μια γρήγορη ματιά στα διαλείμματα για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετό στα τακάκια και δώστε μια ματιά στα μπουζί σας για να βεβαιωθείτε ότι εξακολουθούν να είναι σε λογική κατάσταση. Αλλάξτε τις λεπίδες υαλοκαθαριστήρα παρμπρίζ. Σπρώξτε προς τα κάτω σε κάθε γωνία του αυτοκινήτου και βεβαιωθείτε ότι αναπηδά ξανά καλά – αυτός είναι ένας πολύ βασικός έλεγχος για την κατάσταση της ανάρτησής σας.
For those who have any kind of issues relating to in which as well as how to make use of ΚΤΕΟ, you’ll be able to call us from the web site.

Ετήσια
Όπως παραπάνω, ελέγξτε επίσης τον ιμάντα χρονισμού και καθαρίστε τους ακροδέκτες της μπαταρίας εάν το χρειάζονται. Θυμηθείτε, εάν αποσυνδέσετε την μπαταρία σας, ίσως χρειαστεί να εισαγάγετε ξανά τον κωδικό ραδιοφώνου σας για να το ξεκλειδώσετε, επομένως είναι καλή ιδέα να το γνωρίζετε πριν από το χέρι. Μια ετήσια υπηρεσία σε έναν τοπικό μηχανικό θα πρέπει να κάνει όλα τα παραπάνω για εσάς και θα πρέπει να αλλάξει το φίλτρο λαδιού και λαδιού και να αντικαταστήσει τα μπουζί σας, να συμπληρώσει το υγρό της μπαταρίας και το υγρό υαλοκαθαριστήρα καθώς και να ελέγξετε το καλώδιο χειρόφρενου και χειρόφρενου. Ελέγξτε μαζί τους εκ των προτέρων τι είναι και δεν περιλαμβάνεται και λάβετε μια προσφορά εκ των προτέρων.

Εάν εντοπίσετε προβλήματα, τότε μπορείτε να τα διορθώσετε μόνοι σας εάν αισθάνεστε αρκετά ικανά – προφανώς η συμπλήρωση των επιπέδων λαδιού και υγρού είναι αρκετά ευθεία προς τα εμπρός, αλλά θα μπορούσατε να σκεφτείτε να κάνετε αλλαγές λαδιού και να αντικαταστήσετε τον εαυτό σας με τα τακάκια αρκεί να έχετε σωστό είδος εργαλεία – ένας καλός γρύλος και μερικά ξυλοπόδαρα για να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας ενώ εργάζεστε σε αυτό είναι απαραίτητα. Η αλλαγή των μπουζί είναι επίσης αρκετά ευθεία προς τα εμπρός με το σωστό κλειδί. μια καλή συμβουλή είναι να βάλετε μερικά τούβλα μπροστά και πίσω από τυχόν τροχούς που παραμένουν στο έδαφος για να σταματήσετε το αυτοκίνητο να κυλά οπουδήποτε αν αποτύχουν όλες οι άλλες συσκευές ασφαλείας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *